A Backyard Transformation

When you own a piece of property, maximizing your living space is always a great thing to do. But why stop indoors? Outdoor living space is a fantastic way to enjoy great weather while still being in the comfort of your own home.

In our latest project, we gave our client a much needed backyard overhaul. With a spacious new deck, updated patio stone and a maintenance free artificial turf, this entire backyard space has been rejuvenated into a beautiful new area for our client to enjoy this summer and many more to follow.

Before we got on site, grass had a difficult time growing, a small and old deck was very underwhelming and the patio had hit its expiry. Demolition was fairly simple since the canvas was already pretty blank. We were able to get our footings dug out and poured quickly, the old patio stones removed with a new retaining wall prepped and installed. Once city inspection for the deck footings were approved, we were able to move onto the installation of the deck’s structure while the rest of the landscaping was being prepared for the artificial turf. The underside of the deck was laid with river rock which we left open so our client could still use the area for basic storage.

Once the deck structure was completed we moved onto getting all the railing posts installed securely, ensuring they were all plumb and level. Next came the deck board installation along with a minor skirting we included to give a cleaner finish. Finally, we installed a black aluminum picket railing system rather than the generic 2×2 cedar pickets. Aside from a much better aesthetic finish, it also gives a more open and airy feel.

With the deck all wrapped up, new patio stone was laid, the new turf could be installed, and all the finer details could be finished so the homeowner could finally enjoy the summer with their brand new backyard oasis.

With just minor changes, this backyard received an incredible makeover and looks entirely different from before. It’s now actually a “useful” space and visually appealing. Not to mention, a major boost to the property value. This project was a pleasure to be apart of and we can’t wait for our client to enjoy this backyard for many years to come!

The Castle Knock Project

Creating usable space in your basement is great way to not only increase the value of your home, but also increase the value in your way of living. Giving yourself a full additional bathroom space can be a tremendous relief on a growing family. Take a look in how we were able to transform this basement space entirely by not only creating a new bathroom, but tying it in with a new laundry and creating a whole new finished space as well.

Before we came into our Castle Knock Project, his basement had a rather large furnace room, an unfinished laundry room, and a tight back storage area. The design concept was to unify the new three piece bathroom, the laundry room and the furnace room into one area, isolating each. We enclosed the unfinished furnace room entirely so the home owners can still have an area for storage, this also allowed us to keep all the mechanical pieces out of the finished space.

Since this space was completely brand new, we needed to install all new drainage under the concrete. New drain pipes were installed for the shower, vanity, toilet, washer and laundry sink. With five new drainage pipes installed, we were able to back fill and lay some concrete. From here, we moved onto finalizing the rest of the plumbing with all the hot and cold water lines. Next, we framed up our walls and door, then closed everything up with new drywall.

With all of the new plumbing and electrical finished up, we were able to focus on the finishings. First we laid down a grey, stacked pattern 12 x 24 tile throughout with a pure white 12 x 24 tile in the shower area. Once we installed the trim and painted, we were able to install the vanity and toilet along with all the laundry appliances.

The new bathroom and laundry area now being complete, we focused back into the original laundry room. Previously, this space was completely unfinished and we were going to install new laminate flooring throughout. The room had a big slope into a drain so we needed to level out the space with a self levelling material to ensure the new flooring material would install correctly on an even base. Once the flooring was installed, we put in new trim, built a new electrical panel and gave it a new coat of paint. This space is now completely usable for anything the home owner would like to do.

Along with giving the rest of the basement a facelift with paint throughout, we were able to completely transform this entire basement into an efficient space from front to back. While being able to maintain plenty of storage space, we also provided new livable and usable space giving the homeowners added square footage to their property and increasing the overall value of their home.

The Allingham Gardens Project

A lot of older Toronto homes have confined, tight bathroom spaces and our latest project was no different. Originally this bathroom had the entrance from a separate bedroom which also had two closets, one for clothing and another as a linen closet, all along the same wall. We eliminated all three doors on that wall and had it fully enclosed, moving the entry for the bathroom into the shared hallway area outside of the bedroom. The original two closets were deleted and the space from those was transferred into the new bathroom.

Once demolition was completed, we moved onto setting up the new layout. With the previous bathroom having a stand up shower where our new entry was going to be, we had to reroute the plumbing to accommodate the relocation of the new tub. The toilet remained in the same location and we moved the vanity over a few inches to give additional, equal space to each side of the toilet. Once all the new plumbing was finalized, as always, we pressure test the tub to ensure there are no leaks along with the rest of the newly installed water lines. With no leaks present, we’re now able to move forward and close up the walls, getting ready for tape and plaster.

For the shower tile, our client went with a clean white, large sized subway tile with chrome fixtures and a nicely contrasting dark grey 12″ x 24″ tile on the floor. With a light grey paint colour, the bathroom flowed quite nicely from floor to ceiling. The vanity and medicine cabinet were reused from the previous bathroom since they were already new and up to date. We added some custom built in shelving in the back corner to utilize the empty space allowing for additional storage for any toiletries, linens, etc.

This space was completely transformed from a very small and cramped bathroom to a larger, more modern and family friendly version for everyone to be able to use. Even though this was a fairly small space, a lot of work went into the removal and set up of the new layout.

Project Woburn – A Beautiful New Kitchen

We just completed a gorgeous to-the-studs kitchen renovation. The clients had several complaints about their old kitchen including lack of light, a cramped feeling, and an uninviting space for social gatherings. The cabinetry, appliances, counters and other accessories also all needed to be replaced. We did several things here to address all of these issues:

1) The addition of pot lights washes the entire room in light.

2) We were able to completely remove the wall that cut off the kitchen from the hallway, dramatically opening up the space.

3) The addition of a center island instead of a small peninsula provides an ideal spot for guests and family to gather.